Маратонът "Хайдушки пътеки" събира Дизела, Шабан и Михаил Желев в Сливен

19:03, 18 окт 16 / Любопитно 25 645 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
140 са заявените за участие в маратон "Хайдушки пътеки" в Сливен.Проявата е първата в България, която ще се проведе в класическата дистанция от 42.195 км по истински хайдушки маршрути, обявиха организаторите в града под Сините камъни. Утре, 19 октомври, е крайният срок за записване.

Маратонът ще се проведе на 23 октомври и е посветен на празника на Сливен – Димитровден.

Сложната организация е започнала още преди два месеца и вече е към края си. Маршрутът, който преминаха през няколко исторически крепости и знакови туристически обекти -  в  - и покрай града, е разделен на три  финала.

Стартът е общ и ще бъде даден в 8.00 часа пред вековния Стар бряст в центъра на Сливен. Състезанието се затваря в 17 часа, като класическата дистанция от маратона ще финишира, там, където е и старта.

В по-кратката дистанция, която е в рамките на града, участниците ще финишират пред крепост  Туида. Предвиден и е полумаратон, като неговия финал е пред фурната  в м. Карандила. До там ще бягат и участниците в маратона, но им предстои и връщане до Стария бряст.

„Стартирайки пред Стария бряст, трасето преминава близо до паметниците на воеводите Хаджи Димитър и Панайот Хитов, прекосява изцяло античната и средновековна крепост Туида, достига до скалния феномен "Халката", следва известната "Хайдушката пътека", моста през езерото на Карандила и се качва на всички високи върхове на Сините камъни, отваряйки почти през цялото време, невероятни, спиращи дъха гледки, за да финишира отново в града през Главната улица обратно до Стария бряст”, споделиха двама от организаторите Стефан Стефанов и Георги Балулов.

Общата сборна денивелация на планинския маратон достига до 2 500 метра, поясниха домакините като добавиха, че сред участниците ще бъдат изявените маратонци и планински бегачи  Шабан Мустафа, Кирил Николов - Дизела, Иван Сираков, Антония Григорова, както и сливналиите Алексей Василев, Красен Колев и др.

Михаил Желев, европейски шампион на 3000 метра стипълчейз от 1969-та година и носител на приза „Златния шпайк” е сред консултантите на организаторите на проявата. Изтъкнатият бивш атлет сподели, че в едно такова изпитание победител е всеки, който завърши класическата дистанция от 42.195 км, а когато маршрутът е толкова труден и екстремен, всеки финал е равен на подвиг. Желев ще даде старт на своеобразната спортна проява. 

За първите трима в класическата дистанция са предвидени бутикови дървени медали, парични и преметни награди, за полумаратона – медали и предметни награди, а за всеки завършил една от трите дистанции са осигурени сувенирни медали.

Техен автор е графичният дизайнер от Сливен  Георги Павлов.

Организаторите на маратон "Хайдушки пътеки" са с амбиция не само да го превърнат в традиционен, но и да намери място в националния и международен календар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама