Над 150 работни места са разкрити по програми за заетост в Сливенско

09:04, 19 окт 16 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 150 работни места са разкрити в община Сливен по програми за заетост от края на миналата година до сега, съобщи зам.-кметът Пепа Чиликова. Общината работи по шест проекта, свързани с национални програми за заетост и обучение и по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Сред назначените лица има с намалена трудоспособност над 71 процента, регистрирани безработни младежи до 29 г., с придобито висше образование по специалности в областта на социалните, педагогическите, хуманитарните, стопанските и правните науки, младежи до 29 години без трудов стаж по специалността, с която са завършили висшето си образование и други.

„Община Сливен назначава 22 души по проекта за домашни помощници и осигурява работа по други социални дейности и проекти“, информира още Пепа Чиликова.

Тя припомни, че дейностите в звено за социални услуги „Домашен помощник” започнаха още през месец февруари, когато са назначени 78 лични асистенти, които са се грижели за 177 потребители. „Поискахме и получихме допълнителни 400 000 лв. и в момента се извършват всички процедури за назначаването на новите домашни помощници, за да обхванем по-голям брой потребители. Предстоят още няколко назначения по този проект, както и близо 90 нови потребители”, каза Чиликова. Тя съобщи, че са увеличили и часовете, предвидени по този проект за майките на деца с увреждания. „Знаете, че този проект породи конфликти, защото предвиждаше един домашен помощник и личен асистент да обгрижват повече от един потребител, което за тях беше невъзможно”.

Изготвено е проектно предложение по Регионална програма за заетост и обучение на община Сливен за 2016г.,  чиято основна цел е разкриване на 62 работни места на 8-часов работен ден за срок от 1 ноември тази година до 31 март 2017 година. Длъжността е  „Работник „поддръжка” в населените места на община Сливен, гробищни паркове, поддръжка на дъждоприемни решетки, спортни зали на територията на град Сливен, сградата на общинска администрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама