Мерки за безопасност в началото на отоплителния сезон

12:22, 19 окт 16 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отоплителния сезон е в началото си, но повечето хора отдавна са се подсигурили с всичко нужно, за да прекарат зимата на топло у дома- сами или в уютна семейна обстановка.

Печките на твърдо гориво са предпочитани от шуменци, тъй като отоплението през студените месеци излиза сравнително евтино и не натоварва толкова семейния бюджет, колкото уредите на ток. Хората, които използват дърва и въглища, трябва да спазват и някои правила за безопасност, за да се избегнат инциденти, които могат да завършат и с фатален край.



Началникът на РСПБЗН- Шумен Красимир Колев съветва всички, които използват твърдо гориво, да си почистят добре комините. Печките не бива да се разпалват с каквато и да е запалителна течност, защото може да се предизвика взрив. Ако евентуално от печката изпадне жар, е добре под нея да има подложка, за да не се запали килим или подовата настилка.

Хората, които ще се топлят с уреди на ток, е важно да не ги оставят без наблюдение дълго време. Не трябва и в близост до тях да има дърва, вестници и други леснозапалими материали. Електрическата мрежа не трябва да се претоварва с едновременното включване на много уреди, тъй като това води до къси електрически съединения, които са предпоставка за пожари. Всяка инсталация е оразмерена да издържи определени електрически товари.



От началото на годината до момента на територията на област Шумен са възникнали 1095 произшествия, като пожарите с материални загуби са 167.

58 от пожарите са причинени от късо съединение, 21 от неправилно използване на отоплитени и нагревателни уреди, а 418 са причинени от небрежност при боравене с открит огън.

Красимир Колев обясни, че в повечето случаи късото съединение е предизвикано от стара ел. инсталация или от неправилното и изграждане. Ако се оставят открити връзки, при дъжд те се намокрят и се получава късо съединение и пожар.



До момента от службата по пожарна безопаност са оказали и 301 технически помощи, участвали са в гасенето на пожари при 38 катастрофи с транспортни средства, а 20 пъти са оказвали съдействие на друга районна служба. От началото на годината са получили и 8 лъжливи сигнали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама