Обвиниха в безстопанственост ексминистър Петър Димитров

12:33, 19 окт 16 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненецът Петър Димитров, бивш министър на икономиката и енергетиката, днес бе привлечен от Софийската градска прокуратура като обвиняем за престъпление по чл. чл.219 ал.4 вр. ал.3 вр. ал. 2 от Наказателния кодекс. Той ще отговаря за това, че от неустановена дата през 2007 г. до 13.12.2007 г. умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян, главни изпълнителни директори на „НЕК“ ЕАД, при сключването на рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ „Белене““.

Според прокуратурата на 28 ноември 2007 г. двамата съзнателно са сключили неизгодна сделка с „Атомстройекспорт“, като са задължили „НЕК“ ЕАД да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. От това е произлязла значителна вреда за „НЕК“ ЕАД в размер на 77 172 475 евро.

Петър Димитров, упражняващ правата на едноличния собственик на капитала – Министерството на икономиката и енергетиката, в дружеството, е бил длъжен да упражнява контрол върху работата на главните му изпълнителни директори, но въпреки тези си задължения е бездействал, смята обвинението. Деянието е извършено умишленои представлява особено тежък случай, последвалата щета е в особено големи размери.

Петър Димитров е с мярка за неотклонение „Подписка“. Наложена му е забрана да напуска пределите на страната без разрешение на прокурора. Разследването по делото продължава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама