РИОСВ – Пловдив извършва постоянен контрол на инсталацията за биогаз в село Труд

15:27, 19 окт 16 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
РИОСВ – Пловдив проверява своевременно всички сигнали, свързани с дейността на инсталацията за биогаз в с. Труд. Данните бяха изнесени на извънредна пресконференция, свикана от директора на РИОСВ – Пловдив. На нея присъстваха кметовете на община Марица и с. Труд Димитър Иванов и Красимир Минков. Поводът е намерението на жителите на селото да блокират Карловско шосе с искане за затваряне или преместване на инсталацията .

При проверките в обекта производственият процес е непрекъснат и е със 100% натоварване на мощностите. Експертите на инспекцията не са установили наличие на миризми извън територията на обекта, но предвид създаденото обществено недоволство са дадени предписания за покриване на всички открити резервоари с цел недопускане емитирането им през денонощието. Извършен е емисионен контрол на вредностите, изпускани в атмосферата от комина към когенератора на инсталацията, при който са установени превишения на нормите за допустими емисии по показатели серен диоксид и азотни оксиди.  За това превишение на дружеството е наложена текуща месечна санкция в размер на 598.75 лв. За установено нарушение по Закона за управление на отпадъците и Закона за водите са съставени два акта на дружеството. С цел ликвидиране възможността за разпространение на миризми, характерни за производствения процес в централата на оператора са дадени за покриване на всички открити резервоари и намаляване на количеството на силажа в бункерите за съхранение.

През месец юли са извършени контролни, а през септември 2016 г. извънредни измервания на еквивалентни нива на шум, излъчван в околната среда от инсталацията за биогаз. Резултатите показват спазване на определените норми.

Всички предписания са проверени и са изпълнени в срок. От страна на оператора са предприети действия по дозиране на торовата маса директно във ферментаторите без възможност за емитиране на миризми.

Мобилна станция за измерване качеството на въздуха е била позиционирана на територията на с. Труд в периода от 3 до 7 октомври 2016 г., която не е установила замърсяване на атмосферния въздух. Всички измервани показатели: серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, сероводород, амоняк, озон, фини прахови частици са в съответствие с определените норми – средночасови и  средноденонощни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама