Без гаранции за отпадане на канадските визи, България няма да подкрепи СЕТА

15:30, 19 окт 16 / Политика 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Без гаранции за отпадане на канадските визи, България няма да подкрепи СЕТА

България ще иска гаранции за премахването на канадските визи, за да подкрепи споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (СЕТА). Това съобщи правителствената информационна служба. Позицията на страната ни ще бъде защитавана на двудневната лидерска среща на ЕС, която започва в четвъртък.

Правителството е решено да не подкрепи подписването на споразумението без наличието на необратими гаранции от страна на канадското правителство за падането на визите на всички български граждани. 

СЕТА предизвика смут в ЕС последните дни, след като стана ясно, че Белгия блокира подписването му, а България и Румъния биха го подкрепили само срещу правни гаранции от страна на Канада за отпадане на визите. Споразумението предизвика и скандал в Народното събрание на днешното пленарно заседание. Според БСП документът е национално предателство.

„Ако това споразумение се подпише, то ще убие българското селско стопансктво и икономика. Досега сме чули само от Бойко Борисов, че ще паднат визите за българските граждани… много ниска цена за това национално предателство”, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова цитирана от bTV.

Джема Грозданова от ГЕРБ я репликира, като отбеляза, че споразумението е от 2014 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама