Отпада ограничението от 35 секции, но само в Европейския съюз

19:00, 19 окт 16 / Политика 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правната комисия прие на първо четене промените в Изборния кодекс за отпадане на ограничението от 35 секции за гласуване на територията на Европейския съюз (ЕС), предложени от Реформаторския блок. Решението беше взето с 11 гласа „за“ и 6 „против“.

Във всички останали държави ограничението остава.

Промените бяха предложени заради информацията на Централната избирателна комсия (ЦИК), че подадените заявления на наши сънародници, които желаят да гласуват в страните от ЕС, са много повече от 35 броя секции.

Комисията прие и предложението на ГЕРБ да може да се разреши гласуване в избирателни секции извън страната с повече от една избирателна кутия при необходимост, включително и в изборния ден.

Относно броененто на гласовете в квадратчето „Не подкрепям никого“ се приеха две предложения. Едното е на ГЕРБ, според което този вот ще се отчита като действителен на всички видове избори. Другото е на депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. То предвижда вота от „Не подкрепям никого“ да се брои за действителен глас на мажоритарните избори – за президент и вицепрезидент, както и за кметове, а при пропорционалните избори да не бъде отчитан, за да не се вдига изкуствено бариерата от 4% за влизане в парламента.

Останалите 9 предложения не са приети. Едното от тях предвиждаше отмяна на ограниченията за откриване на изборни секции. Отпадането на задължителното гласуване също не е прието.

За да бъдат напълно приети промените в Изборния кодекс, трябва да бъдат гласувани и от парламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама