Депутатите одобриха да бъде намалена лихвата при просрочие

19:56, 19 окт 16 / Политика 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите приеха на първо четене предложението на Реформаторския блок за намаляване на законната лихва за просрочие на задълженията към банките. Решението беше взето с 110 гласа "за", 18 „въздържал се“ и двама „против“, съобщи „Дневник“.

Сега законната лихва се определя от Министерския съвет и е равна на основния лихвен процент плюс 10%. С промените забавеното задължение на търговец ще се облага с плюс 8%, а ако длъжник е физическо лице, надбавката ще е 4%.

По думите на лидера на ДСБ Радан Кънев лихвата за забава не може да е наказание за длъжниците, а само компенсация за кредитора. Той отбеляза, че предложението е за твърде малко намаление предвид пазарните условия сега, когато цената на парите е почти нула. Според него не бива държавата да наказва хората, които поради финансово затруднение са забавили плащането си към нея.

Високата стойност на лихвата за забава е фиксирана преди 20 г. с цел да се защитят интересите на кредиторите, защото по това време инфлацията е била висока, а националната валута не е била толкова стабилна, припомни Четин Казах от ДПС. Той предложи между първото и второто четене да се подготвят текстове, които да уредят висящите казуси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама