Сградата на Общината в Стара Загора светна в розово в знак на съпричастност

07:45, 20 окт 16 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административната сграда на Община Стара Загора светна в розово, по повод кампанията за отбелязване на Световния ден за борба с рака на гърдата - 19-ти октомври.

В знак на съпричастност към страдащите от коварното заболяване и като предупреждение към всички жени да посещават профилактични прегледи, фасадата на общината засия в розово привечер. Проявата е част от четиримесечната кампания на Комплексен Онкологичен Център (КОЦ) Стара Загора „По-силни срещу рака”, която стартира в началото на октомври и се провежда с подкрепата на Общината. Тя се реализира чрез провеждане на безплатни профилактични прегледи на млечната жлеза и шийката на матката. В Центъра през м.г. през стационарния блок са преминали над 10 000 болни, а в Диагностично- консултативния блок са извършени 35 хиляди прегледа.

По време на хепънинга, проведен пред общинската администрация, зам.-кметът Красимира Чахова благодари на управителя на центъра д-р Петър Чилингиров, за предоставената възможност на жените от Стара Загора за безплатно изследване и ранна диагностика. Тя припомни, че годишно в България 1200 жени стават жертва на онкозаболявания заради липса на навременна диагноза и профилактика.

„Информацията премахва страха. Цел на кампанията е да провокираме дамите да се изследват, както и да промотираме ранната профилактика на тези социално значими заболявания“, уточни д-р Чилингиров.

Своите послания, в подкрепа на страдащите от заболяването и за ранна превенция, отправиха със свои изпълнения актрисата от ДТ "Гео Милев" Елена Азалова, певицата Мадлен Ковачева, актьори от кукления театър и Общински ансамбъл "Загоре". В хепънинга участваха д-р Антония Тодорова от общинския отдел „Здравеопазване“, представители на "Зонта Клуб", Социална Мрежа за здраве Credoweb и Сдружение "Свят без граници", с чиято подкрепа се осъществява кампанията. Младежи от Международния Младежки център раздаваха безплатни информационни брошури, а желаещите можеха да се запишат за безплатен профилактичен преглед.

Постоянно и целогодишно безплатни профилактични прегледи се извършват в специализираните кабинети на КОЦ, след предварително записване на телефоните на регистратура, всеки работен ден от 12.00 до 13.30 часа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама