Арх. Здравко Здравков иска да превърне София в град без автомобили

08:36, 20 окт 16 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Развитието на София като зелен и привлекателен град е основен приоритет в концепцията на главния архитект на София Здравко Здравков за развитието на столицата. Приоритетни направления са пешеходното и велосипедното движение и развитието на обществения транспорт, заяви той в интервю за БТА.

По неговите думи първото предизвикателство в работата му като главен архитект е да бъде освободен от автомобили историческият център на София, а крайният резултат - зелена София с голяма палитра културно-исторически забележителности. Той иска да превърне столицата в град без автомобили, където хората имат достатъчно места за срещи и разходки.

Здравков е очертал и стратегията – извеждане на автомобилите от центъра с довършване на ринговете и изграждане на качествени транзитни трасета, а след това изграждане на буферни подземни паркинги по периферията на града и стимулиране на гражданите да ползват системата „Паркирай и Пътувай“.

„Преминаването от автомобилна в пешеходна среда дава възможност за развитие на социалния живот и градската култура“, отбеляза той.

„Стремежът ни е с малки, но последователни стъпки да превърнем София в град, в който хората се придвижват пеша не само от вкъщи до спирката на масовия градски транспорт. Град, в който пешеходните разходки, карането на велосипед и придвижването с обществен транспорт са основните способи за придвижване в центъра“, коментира главният архитект.

Здравков изтъкна, че с кмета на София Йорданка Фандъкова гледат в една посока и имат общи виждания за приоритетите, идеите и бъдещето на столицата.

„Важно е промяната на столичния град да се случва плавно и постепенно, да е дългосрочна стратегия за развитие и да влезе в концепцията за нова визия на София до 2050 г.“, посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама