Шумен е сред водещите градове у нас при прилагане на практики за работа с деца – жертви на насилие

12:46, 20 окт 16 25 574 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работата на специалистите в Синята стая и „Зона ЗаКрила” в Шумен с деца – жертви на насилие и техните семейства е на европейско ниво. Това бе оповестено днес на пресконференция от председателя на Управителния съвет на Института по социални дейности и практики (ИСДП) проф. Нели Петрова. Работата на специализираните звена в Шумен бе похвалена и от директора на Детския център за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила” Златка Йорданова, председателя на Окръжен съд-Шумен Нели Батанова и прокурор Гинка Чинова от бургаската прокуратура.

В продължение на два дни ИСДП организира в Шумен семинар за споделяне на опит и добри практики при работа с деца – жертви на насилие.

Във форума в Гранд хотел „Шумен” участват над 40 лекари, съдии, полицаи, психолози, социални работници, които ще бъдат обучени как да работят адекватно с деца – жертви на насилие, техните семейства.

Срещата в Шумен е част от национална програма, която има за цел да синхронизира действията на институциите в отговор на Европейската Директива 2012/29/ЕС за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления.

Целта е грижата да се концентрира към пострадалите, за осигуряване на нужната специализирана помощ – правна, медицинска, психологическа, социална, като в това отношение постигнатото в Шумен бе дадено за пример. В тази връзка проф. Нели Петрова посочи, че за 10-годишното си съществуване Синята стая в града покрива европейските изисквания.

От откриването си до момента „Зона ЗаКрила” в Шумен е помогнала на 47 деца, от които 24 момичета и 23 момчета. 17 са били жертви или свидетели на домашно насилие, 12 - на сексуално насилие, 10 – разпитвани в синя стая по граждански дела, 4 – пострадали от физическо насилие, 2 – пострадали от пътни произшествия и 2 – извършили насилие. 20 са подкрепените родители, сред които има както жертви на домашно насилие, родители на деца-жертви, така и родители, извършили насилие. 18 са направените изслушвания на деца в „синята стая” на Зоната, заявките са идвали от РУ МВР, Районен съд и прокуратура. От тях 7 са направени в досъдебно производство, 3 по граждански дела и 1 по наказателно. По тези случаи  са налице – 1 влязла в сила ефективна присъда, 1 решение обжалвано на по-горна инстанция и 2 решения по граждански дела; останалите са в процес на развитие на правните процедури.

На форума в Шумен ще бъде дискутиран и проблема за взаимодействието между институциите за подобряване на предлаганите услуги.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама