Мнозинството във ВСС подкрепи Димитър Узунов и отказа да му поиска оставката

13:00, 20 окт 16 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пленумът на ВСС реши, че няма да иска оставката на представляващия съвета Димитър Узунов. Резултатът от гласуването беше 8 „за“ и 15 „против“, а поводът едноличното решение на Узунов кои членове на управляващия съдебната власт орган да се срещнат с европрокурорите, които ревизират работата на държавното ни обвинение.

Обсъждането дали да бъде поискана оставката продължи над два часа, като главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на ВАС Георги Колев и шефът на етичната комисия към съвета Ясен Тодоров дадоха първи тон в подкрепа на Узунов. От дебата стана ясно, че представляващият ВСС не е имал време и възможност да говори с всички свои колеги дали искат да участват в срещата с европрокурорите и не е сметнал за необходимо въпросът да се постави на вниманието на всяка от колегиите, тъй като от Министерството на правосъдието са настоявали в най-кратък срок да се даде отговор. Дали това е нарушение на правилата обаче не се разбра.

Според мнозинството „от действията на Узунов не са възникнали вредни последици за ВСС и нашата съдебна система“. Дебатът пък се преобърна от изясняване на фактите около случая, функциите на представляващия съвета и правилата за работа на ВСС в лични нападки и обиди между членовете му.

След гласуването, в което Узунов не взе участие, той благодари на колегите си за подкрепата. После пък се обърна конкретно към председателя на ВКС Лозан Панов, който пръв постави въпроса за оставката на представляващия заради действията му - Можехте да ме питате за писмото във връзка със срещата с европрокурорите, но вие предпочетохте да ми забиете ножа в гърба, дълбоко и болезнено.

Въпросът за това, какъв е резултатът от срещата на определените от Узунов кадровици с европрокурорите, не получи отговор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама