Бивша директорка се чувствала обидена от присъда за фалшифициране на диплома

13:15, 20 окт 16 25 643 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившата директорка на Професионалната гимназия „Константин Кумановски“ в Девня Йовка Бачовска се чувствала „морално обидена“ от наложеното й условно наказание за фалшифициране на диплома. Това заяви тя днес пред състав на Варненския окръжен съд, който разгледа жалбата й срещу присъдата на Районния съд в Девня, както и протест на Районната прокуратура в Девня, с който се иска по-строго наказание за педагожката.

През май тази година Бачовска бе призната за виновна за преправяне на съдържанието на документ и съставяне на неистински официален документ с цел да бъде използван, както и за съставяне на официален документ като длъжностно лице, в който удостоверила неверни обстоятелства. Общото наказание, което съдът й даде за двете престъпления, е лишаване от свобода за една година, отложено с тригодишен изпитателен срок, и лишаване от право да работи в системата на образованието за срок от 3 години.

Името на Бачовска нашумя през 2014 г., когато още като действащ директор на гимназията прогони служители на Регионалния инспекторат по образованието, дошли на проверка именно по сигнали за издаване на фалшиви дипломи. След това обаче падна в ръцете на Темида заради услуга, която направила на бивша възпитаничка на гимназията, която решила да кандидатства в Медицинския университет във Варна, но имала тройка по български език и литература. Кандидат-студентката поискала да й бъде издаден дубликат на изгубената диплома за средно образование и Бачовска направила четири корекции в личния й картон, с едната от които тройката от матурата се превърнала в шестица, а общият успех в дипломата от „среден“ 3,83 станал „добър“ 4,33.

След като нанесла поправките, Бачовска издиктувала оценките на служител в училището и с подписа си и печата на училището под дубликата го оформила като официален документ. С него девойката кандидатствала, но не била приета в университета.

В хода на разследването и по време на съдебното следствие Бачовска не е признала вината си. Днес тя поиска от Варненския окръжен съд да я оправдае, като се позова на авторитета, който била градила 20 години в гимназията, на исхемичната болест, от която страдала, и на оставащата си една година до пенсия.

Районната прокуратура в Девня настоява с оглед високата степен на обществена опасност на деянието наказанието на бившата директорка да бъде увеличено на 2 години, отложени 4-годишен изпитателен срок. Представителят на обвинението посочи, че дори при вземането на материал за графологичната експертиза Бачовска е проявила укоримо поведение, като нарочно е изписала обратно една от буквите.

Съдът ще се произнесе по жалбата и протеста в законовия срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама