Осигуряват временна заетост на 39 души от три общини в Бургаска област

14:01, 20 окт 16 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
39 лица от общините Бургас, Средец и Камено ще бъдат ангажирани с изпълнението на дейности по регионална програма за заетост. Това съобщи директорът на Бюрото по труда в Бургас Живко Янакиев. Работните места са в сферата на хигиената, охраната и поддържането на обществения ред.

18 от тези 39 души ще започнат работа в община Бургас, 12 в Средец и 9 в Камено. Крайният срок за заетост е до 31 март 2017 година.  

„Това се явява междинна програма за този есенно-зимен период. В началото на 2017 г. ще се разработи по-дългосрочна такава програма“, посочи Живко Янакиев.

През ноември тази година пък се очаква да стартира схемата за обучение на заети. Към нея има голям интерес. При тази схема има известни ограничения по отношение на лицата, които ще могат да се включат в това обучение. Въведен е т. нар. образователен ценз, т.е. от това обучение ще имат възможност да се възползват само тези, които имат средно или по-ниско образование. Предвидено е и съфинансиране  от 15 %.

„Иначе ще бъде, както и предния път, с ваучери. Който желае, ние му даваме ваучера и вече негов е изборът на организация, която да извърши самото обучение. Стойността на ваучера се определена от продължителността на обучението. Например за първа степен обучение е 600 лева, втора- 1200 лв., трита-1800 лв. Вече за различните дигитални компетентности е различна и стойността на ваучера. За езиковото обучение, например, е към 700 лв.“, добави Янакиев.

Агенцията по заетостта продължава да набира компютърни и телевизионни техници за работа в Чехия. Към момента има обявени над 500 свободни работни места за квалифицирана работна ръка. В Словакия заявените места са над 300, като те са предимно за оператори в производството, заварчици. Във Великобритания пък се търсят 200 работници в селското стопанство, а също и 80 броя лични асистенти. В Австрия продължава да се търси персонал за зимния сезон – основно камериерки, готвачи, сервитьори, бармани. В Швейцария се търсят предимно детегледачки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама