Пускат от самолети ваксинални примамки

07:41, 21 окт 16 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българска агенция по безопасност на храните започва втора за годината ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. 

Десет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 милион ваксинални примамки, като те ще бъдат на безопасно място от населените места и водоемите.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче и са със специфична миризма, която привлича хищниците. 

Хищниците придобиват имунитет срещу бяс след изяждане на примамката. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите примамка се отбелязва с помощта на GPS-система, информираха от БАБХ.

Ветеринарните лекари препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар. 

Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните кучета да се държат затворени или на повод, за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите животни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама