Разрешението за даряване на храни без ДДС е на финалната права

07:54, 21 окт 16 / Политика 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Идеята дарените хранителни продукти с изтичащ срок на годност да не бъдат облагани с данък върху добавената стойност (ДДС) е на път да заработи от догодина. Депутатите от бюджетна комисия приеха на второ четене промените в закона за ДДС, с които се дава зелена светлина на проекта, съобщава "Капитал".

Поправките обаче претърпяха сериозни изменения и отразяват настояването на финансовия министър да има контролни механизми, за да се предотвратяват опити за злоупотреби. Така освобождаването от косвения данък ще става по процедура, в която роля ще имат три министерства и още няколко институции. От Българската хранителна банка, която от години се бори за освобождаването на дарените храни от данък, заявиха, че промените са добра първа крача за създаване на работещ механизъм.

Условията

Храните, които ще могат да се даряват без ДДС, ще са описани в списък. Той ще се изготвя от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и ще се одобрява от министрите на земеделието и на финансите. Стоката ще трябва да е с маркировка "дарение, не подлежи на продажба", а търговецът или производителят трябва да нямат непогасени задължения към държавата през последните две години.

Депутатите приеха и още едно ограничение - общата стойност на предоставените на хранителна банка дарения от дадена верига да не надхвърля 0.5% от оборота й, направен от продажбата на хранителни стоки за съответната година.

Разрешителен режим

Операторът, който ще получава даренията и ще ги разпределя, е хранителната банка. За тях също ще има по-строг режим. За да могат да работят, те ще трябва да имат издадено разрешение от БАБХ. Условието е да са неправителствена организация и да имат складове в не по-малко от 20% от областите в България. Изискването за териториално покритие беше и един от най-спорните текстове.

Първоначалното предложение на финансовото министерство беше хранителната банка да има обекти в поне 30% от общините, но от БХБ не отговаряха на това условие. В същото време те са единствената неправителствена организация в страната, която има известен опит, капацитет и инициатива, за да поеме тази роля, още повече че освобождаването от налог на дарените храни е кауза на организацията от създаването й.

Разрешенията на хранителните банки ще са за срок от 5 години и може да се удължават, като те ще се вписват в регистър към БАБХ, който ще е публичен. Кой ще може да получава дарените храни ще решава социалното министерство.

Дебат от години

За тази мярка в България се говори от години, но бе задвижена едва сега. По сегашното законодателство на търговците е по-изгодно да бракуват храните с изтичащ срок на годност, вместо да даряват. В първия случай продуктите са освободени от данък, а във втория не. По данни на БХБ всяка година се унищожават над 670 хил. тона храна, а даренията са средно 270 тона, или по-малко от 0.5% от брака.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама