Задържаха лихварка от Търговище

11:27, 21 окт 16 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
57 годишна жена от Търговище с инициали В.М. е задържана от полицията за извършвани незаконни банкови сделки, информираха от пресценътра на Областната дирекция на МВР.

Засега са установени 8 потърпевши от тази й дейност, осъществявана от началото на годината. Възможно е броят на ужилените да е и по-голям, уточниха от полицията.   В.М. предлагала заеми за спешни нужди предимно на млади майки с малки деца, които получавали социални помощи, превеждани на дебитните им карти. Събирала им картите като гаранция, като изисквала от тях и ПИН-кода. Когато се получел превод по съответната карта, тя си изтегляла дадената назаем сума плюс определената от нея лихва, която възлизала на 50%.

След това обаче, противно на очакванията на кредитополучателите, тя не им връщала дебитните карти, а продължавала да твърди, че й дължат определени суми, както и да тегли нови суми от тях. Това принудило част от възползвалите се от „услугата“ й  впоследствие да  блокират дебитните си карти. При осъществяване на тази си дейност В.М. била подпомагана от свой родственик.

След проведени в РУ-Търговище оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия В.М. е предала на органите на разследването чужди дебитни карти, ползвани от нея, ПИН-кодовете към тях и тефтери, в които е водила „счетоводство“ за дадените като заем от нея суми и за постъпващите приходи от всяка от картите на потърпевшите. 

По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Търговище  по чл. 252 от Наказателния кодекс за извършване на незаконни банкови сделки без разрешително, което се наблюдава от прокурор в Окръжна прокуратура-Търговище. Работата по разследването продължава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама