Министър Ангелкова поздрави домакините на съборa на античната крепост „Туида"

15:33, 22 окт 16 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици граждани и гости на града присъстваха на церемонията по откриването на втория средновековен събор "Помни славата!" на античната и средновековна крепост „Туида". Сред официалните лица бяха и директорът на Регионалния исторически музей в Сливен Николай Сираков и Мери Радева - археолог, допринесла за разкриването и възстановяването на античната крепост край Сливен през 80 години на 20 век.

Кметът и организаторите получиха поздравителен адрес от министъра на туризма Николина Ангелкова „Иновативният Ви подход за припомняне на славното ни минало чрез възстановка на бита, културата и военното дело е отлична възможност за туристите да разгледат района на тази атрактивна туристическа дестинация", казва министър Ангелакова.

По думите й Министерството на туризма ще продължи да подкрепя всяка инициатива, която утвърждава положителния образ на региона като интересен туристически маршрут.

Заместник-кметът Стоян Марков откри събора и поздрави участниците и гостите от името на кмета Стефан Радев. „За мен е радост да се убедя, че крепостта приема гости от други градове и страни, туристи и граждани на Сливен. Нека организаторите да продължават да поддържат живи нашите традиции и история", каза Марков.

През двата фестивални дни, на територията на крепостта се представят бит, култура и военно дело от периода на Първо и Второ българско царство. За първи път в Сливен има възможност да се наблюдават нережисирани фул-контакт битки между тежко бронирани български богатири и западни рицари, безмилостни монголски воини и свирепи викинги.

Участие вземат клубове за исторически възстановки, реконструктори и занаятчии от Сливен, Варна, Пазарджик, София, Бургас, Пловдив, Мъглиж, Шумен, Асеновград, Силистра, Добрич, Карнобат, както и чуждестранни гости от Република Сърбия.

Община Сливен, екипът на крепост "Туида" и Сдружение клуб за средновековни военни изкуства "Ратина" организират днес и утре събора, по повод празника на Сливен - Димитровден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама