Министър Танева в Сливен: Българското земеделие бележи ръст

15:53, 22 окт 16 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на земеделието и храните Десислава Танева съобщи по време на Дванадесетото Национално изложение по животновъдство, че българското земеделие бележи ръст в почти всички сектори. По думите й през тази година е отбелязан рекорден добив при пшеницата от 5.6 млн. тона. С 1% повече през тази година са били и заявените земеделски площи за подпомагане. Ръст от над два пъти е отбелязан и в зеленчукопроизводство. С над 50% са нараснали площите от трайни насаждения, заявени за подпомагане.

Танева поясни, че независимо от тежката двугодишна ценова криза, ръст е отбелязан и в сектор „животновъдство“ и в различните породи и видове животни под селекционен контрол – и при овцете, и при говедата. Единствено ръст не се отчита при млечните говеда, които не са под селекционен контрол. Там спадът е от 5%, което не трябва да притеснява, а означава, че посоката на развитие трябва да е към направления под селекционен контрол, защото тези животни са по – продуктивни.

В сектор тютюневия сектор тенденцията била към спад, защото трябвало да се търси ръст само в тези сектори, които имат пазарна перспектива. Министър Десислава Танева откри Дванадесетото Национално изложение по животновъдство край Сливен. Събитието се организира от Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по селекция и репродукция. На изложението са представени над 550 селскостопански животни от цялата страна.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама