Майки от Добрич внесоха жалба за дискриминация заради стипендиите за ромчета

10:26, 25 окт 16 25 545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Група майки от Добрич внесоха жалба до Комисията за защита от дискриминация във връзка със стипендиите за ромски ученици. Тя е изпратена още до Омбудсмана, както и до председателя на Народното събрание, президента, премиера, министрите на образованието, труда и социалната политика, на вътрешните работи и други, както и до Държавната комисия за закрила на детето. 

В жалбата се казва: „Провокирани сме да се обърнем към Вас по повод на новина публикувана на 18.10.2016г. и разпространена от страницата на Министерството на образованието и науката, а именно: „600 ученици от ромски произход ще получат стипендии по проект за подкрепа на обучението“ . Считаме, че този проект е пряка дискриминация съгласно чл.6 ал.2 от Конституцията на република България, спрямо нашите деца – българските ученици. В случая се прави разграничение по етническа принадлежност. Не сме съгласни децата ни винаги да са ощетени, в името на интеграцията на малцинствата. Това са децата на България, това е бъдещето на България. Нека да има такива проекти, но нека се даде шанс и равен старт на всички ученици да се преборят за тези стипендии. Нека да се разпределят по успех, по класиране в учебни състезания, по извън класни занимания, но нека стартът да е равен. Не сме съгласни, защото парите на МОН са средства, платени от нашите данъци и акцизи”, се посочва в жалбата.

Родителите питат: „Докога да търпим да се дискриминират децата ни? Докога ще „отглеждаме“ и „носим на гърба си“ тези малцинства? Тези, които нямат и един ден трудов стаж, а всички социални облаги се насочват към тях. Тези, които се гаврят с портретите на историческите ни личности като Васил Левски и цар Симеон I. На който му се учи, ще полага усилия и средства и ще учи, на който не му се учи и личен автомобил да му се осигури до училище да го води – пак няма да учи.

Обръщаме се към всички управляващи: „Молим Ви, преподредете приоритетите си! Обърнете погледа си от малцинството и насочете фокуса си към българските деца! Крайно време е децата на България да стоят на първо място в списъците Ви! Интегрирайте нашите деца! Не прокуждайте бъдещето от държавата ни! Защото ще дойде ден, когато всички ние ще зависим от това бъдеще и от Вашите действия и бездействия ще зависи дали то ще е ромско или българско!”, се казва в жалбата. Майките настояват да се образува производство и да се установи налице ли е дискриминация по признак „етнос”, да постановите преустановяване на нарушението до установявяване на положение на равно третиране, както и да наложите предвидените в закона санкции, както и принудителни административни мерки.

Петицията срещу дискриминацията на българските ученици вече е подкрепена от над 5000 българи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама