Сражението на река Скафида ще бъде увековечено с паметник в Бургас

11:44, 25 окт 16 25 1880 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският съвет в Бургас прие в града да бъде изграден паметник в средновековен стил, увековечаващ победата на българската армия в битката при река Скафида през 1304 г. Предложението за това дойде от трима общински съветници - Георги Дракалиев, Димитър Людиев и Тодор Колев. То е инспирирано от желанието да се покаже важен исторически момент от миналото на Бургас, намерил отражение в творбите на средновековни автори и хронисти.

На брега на река Скафида през 1304 г. се е разиграло едно от сраженията на войната, водена от българският цар Тодор Светослав срещу Източната Римска империя, с цел овладяване на Тракия и Южното Черноморие. Армията, изпратена насреща му откъм Виза, е била водена лично от императорът Михаил IX Палеолог. Битката е завършила с победа на българите.

Това сражение е единствената засвидетелствана средновековна битка на територията на морската община, при това на границата на самото землище на днешния град Бургас. Според вносителите на предложението нейното увековечаване би допринесло за подчертаване на древното ни минало, а чрез умела реклама могат да се привличат и български, и чуждестранни туристи.

Тепърва ще се уточнява къде ще бъде изграден монументът и колко средства ще са нужни за неговото създаване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама