Правителството одобри споразумението с Канада

13:02, 25 окт 16 / Политика 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерският съвет прие решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави-членки, от друга. Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада, съобщават от правителствената информационна служба.

Припомняме, че преди дни държавите от ЕС не успяха да подпишат споразуменията с Канада, тъй като белгийската провинция Валония отказа да даде своята подкрепа. Възможно е насрочената втора среща с представителите на Канада и ЕС да бъде отложена, за да се постигне съгласие с Белгия, която официално в понеделник заяви, че няма да подпише споразумението, тъй като регионалните структури на страната са непреклонни.

Българското правителство пък упълномощи постоянния представител на България към ЕС да подпише двата документа под условие на последваща ратификация, ако се стигне до там, и при условие на поет официален ангажимент от страна на правителството на Канада за отмяна на визовите изисквания за български граждани, желаещи да посетят държавата за целите на бизнес и туризъм, в срок, не по-късен от края на 2017 г.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение има за цел либерализирането и насърчаването на търговията със стоки и услуги, подобряване защитата на интелектуалната собственост и защитата на инвестициите. Включени са и разпоредби относно устойчивото развитие и енергийните ресурси.

Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада обхваща целия спектър от теми, формиращи дневния ред на отношенията. Различни дялове са посветени на сътрудничеството в сферите на сигурността, борбата с тероризма, международната търговия и инвестициите, устойчивото развитие, миграцията и управлението на границите, научните изследвания, иновациите и комуникационните технологии, културата, образованието и контактите между народите. Установяват се механизми за канализиране на политическия диалог и провеждане на консултации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама