Започна делото за убийството в заветското село Брестовене

13:22, 25 окт 16 25 930 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разширен състав на Разградския окръжен съд даде ход на съдебния процес срещу Алеко Герджиков от Драгомъж и Абедин Зекерие от заветското село Брестовене. Двамата са обвинени, че умишлено са умъртвили по особено жесток и мъчителен начин Али Хакъ от Брестовене, като му нанесли побой с дървени сапове. Тъй като не са имали мотив, деянието според прокуратурата е извършено по хулигански подбуди.

 Като частни обвинители по делото бяха конституирани майката и съпругата на убития. Гражданският им иск обаче бе отхвърлен, тъй като двете жени не посочиха вида и размера на обезщетението, което искат.

  Прочетен бе обвинителният акт, според който на 22 юли миналата година между два враждуващи ромски рода е станал масов бой. В късния след обед Абедин Зекерие и Алеко Герджиков се прибирали с автомобил вкъщи от тържество в ритуалната зала на селото. По пътя видели Али Хакъ, с роднини на когото десетина дни преди това имали разпра. Абедин бил почерпен, с 1,30 промила алкохол в кръвта, и още на тържеството подбуждал присъстващите да нанесат побой на Хакъ. Зекерие слязъл от колата и започнал да нанася удари по главата на Хакъ с дървен сап, след това и Герджиков се присъединил към побоя. Али Хакъ произвел няколко изстрела с пистолета си, но двамата му нападатели продължили да го налагат с дървени колове, докато сапът на Зекерие не се счупил, а Али Хакъ останал да лежи в безпомощно състояние на земята. Междувременно братовчедът на  Али чул изстрелите и се опитал да вземе дървения сап от ръцете на Герджиков, но не успял. През това време гостите от тържеството пристигнали с дървени колове и бухалки, сродници на пострадалия също дошли на мястото на инцидента и станал масов бой, при който са пострадали тежко трима души.

 В най-тежко състояние обаче е бил Али Хакъ, който бил откаран в разградската болница, но непосредствено след транспортирането си починал. Според съдебната експертиза, смъртта е настъпила от тежките черепно-мозъчни травми и увреждания.

Двамата подсъдими заявиха, че ще дадат обяснения след разпита на свидетелите и вещите лица. На досъдебното производство те не са се признали за виновни и са твърдели, че Али пръв ги е нападнал, което обаче се опровергава от разпитите на свидетели, стана ясно от обвинителния акт.

Делото е насрочено за четири дни и продължава с изслушване на експертите и явилите се свидетели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама