Световният ден за борба с диабета ще бъде отбелязан със "сладко хоро"

14:02, 25 окт 16 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С инициативата „сладко хоро“ ще бъде отбелязан в Плевен Световният ден за борба с диабета – 14 ноември. Това разказаха днес ръководителите на местния фолклорен клуб "Българско хоро" Олга и Минко Мустакови, които  заедно със Сдружение „Култура без граници“, Асоциация „Диабет“ и Народно читалище „Култура 2014“ – Плевен са организатори на проявата.

Според статистиката в глобален мащаб от диабет страдат над 360 млн. човека, като на всеки 10 секунди двама в света  умират от диабет, разказа Олга Мустакова. Само в България страдащите от диабет са над 550 000, от тях повече от 4000  са деца.

 Освен в Плевен „сладко хоро“ по същото време ще има и в Борисовата градина в столицата, казаха още организаторите. Поканили сме за участие плевенски фолклорни клубове, членове на Асоциация „Диабет“, а поканата ни е и към всички плевенчани, които обичат народните танци и са съпричастни с диабетно болните, добави Мустакова.

Тя добави, че инициативата в София ще бъде допълнена и с изложба под мотото „Диабетът не ни спира“ и ще включва фотографии на хора с диабет. Целта й е да покаже, че това заболяване не ги е спряло да живеят живота си, както всички останали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама