Община Русе представи визията и стратегиите си за развитие на конференцията "Науката среща регионите"

14:23, 25 окт 16 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, в София се състоя първата за България конференция „Науката среща регионите“. Участие във форума взе заместник-кметът по европейско развитие в Община Русе д-р Страхил Карапчански, съобщава прес центърът на Община Русе. 

На събитието присъстваха още кметът на Столична община – Йорданка Фандъкова, международни експерти от Съвместния изследователски център към Европейската комисия и представители на български академични и изследователски институции.

Основни теми на дискусията са укрепването на регионалното партньорство за иновативни решения и интелигентно управление на нисковъглеродна икономика /постигане целите на Парижката декларация COP21/; интелигентни решения за градска мобилност и градски транспорт и прилагане на инструменти за управление на риска (ключова инфраструктура, изменение на климата, природни бедствия) и превенция.

Д-р Карапчански е представил пред аудиторията политиката на Община Русе за интелигентна специализация за периода 2016-2025 г., разработена в контекста на стратегическата визия на Европейския съюз за стимулиране на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. Той акцентира върху основната й цел за установяване на дългосрочно взаимодействие между представители на местната власт, университетите и научно-изследователските институти, бизнеса, индустрията и неправителствените организации. Представяйки основните предимства на Русе, д-р Карапчански акцентира и върху приоритетите на Националния план „България 2020“, Плана за действие на Дунавската стратегия „за отключване на потенциала на икономиката“ и стратегическите планови документи на Общината за периода 2014 – 2020 г. 

Ключова тема са секторите с потенциал за възходящо развитие, а именно бизнесът с ИТ продукти и технологии. Русе се нарежда сред двата български града с най-осезаемо повишение на заплатите на софтуерните специалисти за периода 2008-2013 г. – 69%, при среден ръст за страната от 57%. „Неслучайно Русе е привлекателна локация за редица компании, които планират разширяването на бизнеса си и откриват своите офиси тук“, коментира той и припомня, че Русе, както и Столична община са първите в България с разработени стратегии и визия за интелигентна специализация на региона. 

Конференцията е част от инициативата на Европейската мрежа за съвместни изследователски центрове, Комитета на регионите и Европарламента за повишаване обществената отговорност на науката. Основната цел на тази инициатива бе да насърчи практическата приложимост на научните изследвания, като затвърди партньорството и съвместната работа между местните и регионални власти от една страна, и академичните изследователски институции, от друга. Конференцията насърчи засилването на капацитета, обучението и изследванията, основани на практически проблеми, предизвикателства и казуси за по-ефективни и ориентирани към бъдещето градски политики.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама