НАТО с първа мисия срещу „Ислямска държава“

15:25, 25 окт 16 / Свят 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разузнавателни самолети на НАТО излетяха за първата си мисия за Далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS) в подкрепа на оглавяваната от Съединените американски щати коалиция в Сирия, която се бори срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, съобщава АФП, позовавайки се на генералния секретар на НАТО – Йенс Столтенберг. „НАТО само по себе си вече предлага директна подкрепа с нашите разузнавателни самолети AWACS“, заяви Столтенберг пред репортери в Брюксел.

Междувременно „Ислямска държава" се готви да удари държави от Европейския съюз с дронове, пише лайф.ру. Джихадистката групировка е създала специализирано подразделение, което да извършва терористични актове с помощта на безпилотни самолети, които да пускат взривни устройства или да разпръскват зарази. "Над новото оръжие работят около десет души, ръководени от някой си Умар ар Рифаи. Той е отговорен за подготовката на атентаторите с дронове", каза експерт от руската Федерална служба за сигурност (ФСС) пред медията.

"Целта на "Ислямска държава" е ясна. Извършаването на терористични актове с помощта на летателни апарати ще даде на джихадистите възможността да пазят своите хора. Един дрон може да бъде управляван дистанционно. Дори самолетът да бъде поразен, той при падането си може да нанесе огромни щети", допълни служителят на ФСС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама