Изработват Областна стратегия за личностно развитие на децата и учениците в област Разград

15:33, 25 окт 16 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работна среща на Областния оперативен екип (ООЕ) за разработване на Областната стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в област Разград се проведе днес в областната администрация. Ръководител на екипа е зам. областният управител Виолета Тодорова.

В срещата участваха представители на всяка община на територията на областта, на Регионално управление на образованието, на Регионалната здравна инспекция, на неправителствения сектор, на Центровете за подкрепа за личностно развитие и други заинтересовани страни, имащи отношение към развитието на подкрепата за личностно развитие.

За изготвянето на стратегията е необходимо да бъде изготвен Анализ на потребностите от подкрепа във всяка община на територията на областта, който ще бъде включен в стратегията.

Стратегията ще включва и описание на предизвикателствата, стратегическите цели и необходимите дейности в областта на подкрепата.

На срещата бяха обсъдени насоките за разработване на Стратегията и се взеха решения,относно процедурата по разработването й. Обсъден беше и План за действие.

В интерес на децата и целевитегрупи, и с цел да се подобри координацията между заинтересованите страни по време на изпълнението на стратегията,  ЦветанкаРусева – директор на ЦПЛР-ЦУТНТ – Разград предложи Областният оперативен екип да изпълнява и функцията на междуинституционален механизъм.

Камен Макавеев – координатор в СНЦ «АсоциацияИнтегро» предложи по всеки приоритет да се идентифицират източници на дейностите, като ООЕ да помага в това отношение.

Членовете на Областния оперативен екип взеха решение до края на месец декември т.г., общините да изготвят своите анализи.

Областната стратегия ще бъде утвърдена от Областния управител, след съгласуване с Областния съвет за развитие и с Регионалното управление на образованието, за да може през февруари 2017 г. да се стигне до приемането й.

Въз основа на Областната стратегия се изготвят и общински стратегии за личностно развитие на децата и учениците. Стратегията се приема от Общинския съвет за период от две години. Ежегодно до 30 април ОбС приема годишен план на дейностите за подкрепа за личностно развитие.

Съгласно разпоредбите на Закона подкрепата за личностно развитие е обща и допълнителна.

Следващата работна среща на Областния оперативен екип ще се проведе в края на месец ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама