В Гранд хотел "Рига" бе представена книгата "България. Версия 0.5"

18:43, 25 окт 16 / Култура 25 563 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази вечер в ресторант "Панорама" на Гранд хотел Рига бе представена книгата на Орлин Тодоров "България. Версия 0.5". Събитието събра множество русенци, които искаха да научат една друга гледна точка за събитията в България, и използваха момента да получат книга с автограф от автора. 

Самата книга цели да даде истински отговори на много от въпросите, които си задаваме ежедневно, коментира по време на представянето Тодоров. Тя е за всеки, който се запитва защо положението в България е такова, каквото е. На достъпен език, с много примери и сравнения с развити държави, са описани основните принципи на съвременно стабилно демократично държавно устройство и как те липсват или са силно нарушени в България, което предопределя повечето от проблемите ни.                   

Какво означава истинска пряка демокрация, как се постига отговорност на политиците пред гражданите и защото тя липсва у нас, какво точно е сбъркано в местното ни самоуправление, как непрозрачната ни данъчна система натоварва повечето трудещи се с двойно и тройно по-високи данъци от типичното за развитите държави, защо у нас процъфтяват авторитарно или олигархично ръководени партии-машини, как конституцията ни не гарантира консенсусното взимане на решения в обществото, как е ограничена свободата ни в областта на икономиката и другаде, на какво се крепи корупцията и много други са нещата, които Орлин Тодоров засяга в книгата си. Той не само дава отговори на въпросите, но предлага решения за проблемите.

Книгата има важна цел, а именно да насочи читателя към правилните въпроси. Тя изяснява с примери и сравнения, че проблемът не е толкова у самите хора или външни фактори, колкото в държавнополитическото ни устройство, което коренно се различава от това на развитите държави. Обещанието на книгата е да освободи читателя от неистини, да му помогне да погледне не само на България, но и на света с други очи. 

Орлин Тодоров е на 16 години, когато настъпват промените през 1989 г. Като повечето българи е въодушевен от новопоявилата се свобода, но скоро след това осъзнава, че България всъщност е заменила една тирания с друга. През 1995 г. прекъсва следването си във Варна, за да продължи образованието си в САЩ, специалност „Компютърни науки” и остава да живее и работи там. В периода 2004-2013 г. живее в Калифорния и американското гражданство му позволява да участва в тяхната пряка и представителна демокрация. 

През 2013 г. се прибира в България за по-дълго и бързо се сблъсква с българската действителност. Скоро осъзнава, че повечето от проблемите, от които хората у нас постоянно се оплакват и с които сам се сблъсква, произлизат от няколко съвсем основни пропуски в държавнополитическото устройство на страната. Споделя прозренията си с познати, а те пък със свои познати. Така се ражда идеята за книгата“ България. Версия 0,5“ – първият обстоен, научен и същевременно на достъпен език, сравнителен анализ на държавнополитическото устройство на България.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама