ДАЗД ще предложи българският модел за детско участие да стане международен

18:54, 25 окт 16 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският модел за детско участие в обществения и политическия живот ще бъде предложен за утвърждаване и като международен. Това съобщи в Добрич  председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева. Европейската комисия вече заяви интерес към българския модел за детско участие, съобщи председателят на ДАЗД. Моделът ще бъде представен и в Съвета на Европа, ООН и други международни институции.

Темата за детското участие е нова не само за България, но и за Европа, и политиката за подрастващите трябва да се разгърне към всички млади хора, каза председателят на ДАЗД.

Тя поясни, че през януари 2017 г. започва създаването на национален модел за детско участие в обществения и политическия живот на страната.

По нейните думи, това ще бъде един от приоритетите в политиката за деца през следващата година. Целта е да се осигури участие на децата при вземането на решения, свързани с тяхното развитие. Особено важно е в подготовката на закони за децата да се има предвид и тяхното становище, обясни Кънева.

Съветът на децата, в който участниците не са от всички административни области, от началото на следващата година ще се преобразува в истинско национално представителство на децата от цялата страна. За членове на съвета ще могат да бъдат представени индивидуални кандидатури, номинации ще правят училищни форми за самоуправление, младежки публично-частни партньорства, неправителствени организации и други. Съветът на децата ще има Секретариат, който ще се занимава с оперативна дейност и ще адаптира всяка информация, по която членовете трябва да заявят своята позиция.

Председателят на ДАЗД участва в първата от поредица срещи с представители на местната власт, на РУО, РД „Социално подпомагане", РЗИ, ОД на МВР, неправителствени и бизнес организации с участие в социалната сфера. В нея участваха представители от областите Добрич, Силистра, Варна, Шумен и Търговище.

Областният управител Детелина Николова благодари на председателя на Агенцията, която е приела отправената покана за домакинство в Добрич, откъдето стартира регионалните срещи на ДАЗД. Детелина Николова изрази увереност, че с обединени усилия на ангажираните институции, ще се създадат условия за прилагането на мерки, гарантиращи подходяща среда за развитие на младите хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама