Над 24 000 именици празнуват на Димитровден в Бургаска област

07:24, 26 окт 16 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската православна църква почита днес, на 26 октомври, паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец - Димитровден. 24 310 са имениците в Бургаска област, 12 297 е техният брой само в града. Това съобщиха от ГРАО-Бургас.

Най-много са празнуващите с името Димитър. В областта броят им е 10 017, а в Бургас – 5171. Другото най-често срещане име сред господата е Димо. 2004 мъже носят това име в Бургаско и 919 в града. Сред дамите най-много са тези с името Димитрина - 2590 в областта и 1276 в Бургас. След тях се нареждат носещите името Диана – 2062 е броят им в региона и 1191 в града.

Днес имен ден имат също Драгомир, Митко, Даниел, Диан, Дима, Митра, Димана, Даниела и Митка.

Народният култ към Св. Димитър го представя като по-голям брат-близнак на Св. Георги. Широко разпространена е поговорката „Св. Георги лято носи, а Св. Димитър – зима“. Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.

На 26 октомври на масата се слагат курбан от овче месо, яхния от петел, пита с ябълки, ракия, както и различни ястия от зеленчуци.

Димитровден е приет също като ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството. Професионален празник и на ковачите, техниците, инженери те и металурзите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама