Сливен празнува на Димитровден

07:55, 26 окт 16 25 568 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Димитровден, празникът на града, започва днес с празнична Света литургия. Богослужението е от 8.30 часа в Катедрален храм „Свети Димитър". По програма ще се състои и ритуал по вписване името на носителя на наградата "Добри Чинтулов" в паметна лауреатна книга, който ще бъде от 9.30 часа в къща – музей „Добри Чинтулов". От 11 часа на площад "Хаджи Димитър" ще се проведе тържествена церемония, а след нея - празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен.

В 17.00 ч. в галерия „Миркович" ще бъде представена книгата „Добри Добрев - Старият Сливен" - отпечатана с подкрепата на Общински фонд „Култура" и Художествена галерия „Димитър Добрович" - Сливен. Участват проф. Марин Добрев - изкуствовед, преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" и директор на ХГ - Стара Загора и внучката на художника Иванка Добрева.

Проявите продължават и на 28 октомври с премиерата на Драматичен театър Сливен „Едип цар" от Софокъл.  На 29 октомври /събота/ от 10.00 ч. в зала „Васил Левски" ще се проведе открит турнир и Държавно първенство по спортни танци „Купа България". Денят, продължава с рецитал на Ивайло Диманов и Ники Комедвенска от 16.30 ч. в зала „Зора", атракциони за деца и панаир на традиционните занаяти, както и традиционна годишна изложба на Фото Арт Клуб при Военен клуб - Сливен.

През 1831 година в град Сливен е издигнат катедралният храм “Свети Димитър”. От тогава, денят 26 октомври, в който Светата православна църква чества паметта на светия великомъченик Димитрий Солунски, се счита за официален празник на града.

В продължение на дълги години, Празникът на Сливен се утвърждава в официалния календар на общината с традиционния сливенски панаир, с атракциите, спортните и културни прояви, които представят най-добрите постижения на местни и гостуващи творци и изпълнители.

По традиция, програмата на Празника започва от средата на месец октомври, а в навечерието на Димитровден се връчват годишните награди на Община Сливен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама