Църквата чества Димитровден - началото на зимата

08:09, 26 окт 16 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската православна църква почита днес паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец. Според поверията в полунощ срещу Димитровден небето се отваря, за да сбъдне желанията ни за бъдещата година. 

В народния календар празникът на Св. Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега.

На 26 октомври завършва традиционният период - от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници - пастири и ратаи. Затова и празникът на Св. Димитър се нарича още Разпус.

Около Димитровден завършвали и строежите на нови къщи. По традиция стопаните дарявали зидарите, а баш-майсторът казвал дюлгерски благослов за здраве и берекет в новия дом. Обичаят изисквал, стопаните на новата къща да заколят бял овен и да поканят цялото село за освещаването на дома. Поради тази причина на този ден празнуват и строителите.

По стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именика, за да е блага зимата.Цветята се увиват с ален конец, за да са здрави имениците цяла година. На този ден имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита.

На Димитровден е прието на трапезата да има ястия от птици и зеленчуци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама