Стипендиите за гимназисти от ромски произход ще се отпускат само за висок успех

12:06, 26 окт 16 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Между 600 и 700 ученици от ромски произход в гимназиална степен на обучение от цялата страна ще получат стипендия по програма „Равен шанс – достъп до средно образование”. Малцина ще са гимназистите от ромския етнос в област Шумен, които ще успеят да се класират за стипендията. Това бе разяснено днес на пресконференция от регионалния педагогически координатор към Център „Амалипе” Силвия Станчева.

Условията за кандидатстване за помощта от 30 евро са успех, брой отсъствия от предходната учебна година, доходи на семейството. Важно условие е високият успех, въпреки че минималната база е добър 3.50.

Силвия Станчева изрично подчерта, че от стипендията ще се ползват ромски ученици с най-висок успех. По този начен тя опроверга слуховете, че всички деца от ромски произход в гимназиялна степен с успех минимум 3.50 ще получават парите.

За момента двама ученици от ромски произход от Гимназията по селско стопанство в Нови пазар подготват документи за стипендията. Те са с успех малко над много добър 5.10.

Заявленията се подават по електронен път до 16 ноември. Одобрените ще бъдат подпомагани до края на учебната година, като сумите ще се превеждат на училищата, които децата посещават. Специално назначен ментор ще следи средствата да се изразходват по предназначение – покриване на пътни разходи, закупуването на учебници и пособия. Всеки месец училищата ще изпращат справка колко редовно стипендиантите посещават занятия.

Целта е повече ромски деца да завършват средно образование, за да са по-конкурентни на пазара на труда и да имат възможност да кандидатстват във висши учебни заведения.

Ромски образователен фонд от Будапеща осигурява 60% от финансирането, а останалите 40% са от българското образователно министерство.

Присъстващите на срещата учители споделиха, че част от ромските деца живеят в крайна мизерия, която е сред основните причини за ранното им отпадане от училище.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама