Пуснаха под гаранция от 20 бона шефа на ИАРА в Бургас

12:29, 26 окт 16 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специализираното звено „Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняеми Янчо Янев – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), както и Златин Георгиев и Петър Генов съответно като извършител и помагач за получаване на средства от Европейския съюз въз основа на неверни сведения – престъпление по 248а от НК. На тримата е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от по 20 000 лв., както и с постановление на прокурор им е наложена забрана да напускат пределите на страната. Това съобщиха от държавното обвинение.

Янев, в качеството си на длъжностно лице изпълнителен директор на ИАРА, отпуснал средства в размер на 59 972,15 лв. (85% от Европейския фонд по рибарство и 15 % от Държавния бюджет на РБългария), като безвъзмездна финансова помощ, но е знаел, че представените пред Агенцията данни от едноличния собственик на капитала и представляващ фирмата „Капитан Зет“, са с невярно съдържание.

Георгиев, инспектор в ИАРА, е привлечен като обвиняем, тъй като представил пред Агенцията неверни сведения, свързани с посочената по-горе фирма, и получил 59 972,15 лв. като безвъзмездна финансова помощ от фондове, свързани с ЕС.

Генов е привлечен като обвиняем в съучастие като помагам, тъй като чрез действията си умишлено улеснил Георгиев да представи пред Агенцията неверни сведения и така да получи посочените по-горе средства от фондове, свързани с ЕС.

Янчо Янев беше освободен от длъжност в сряда със заповед на земеделския министър Десислава Танева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама