Денят на неуспешния опит за преврат – 15 юли, вече е официален празник в Турция

15:26, 26 окт 16 / Свят 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
15 юли – денят на неуспешния опит за преврат в Турция, вече е официален празник в страната, съобщават местни медии.

Турският парламент е приел закона по темата с пълно единодушие - годишнината от преврата ще се отбелязва като Ден на демокрацията и националната солидарност.

Неуспешният преврат доведе до смъртта на най-малко 241 души, включително седем цивилни, които бяха застреляни, след като се възпротивиха на превратаджиите близо до военновъздушна база северно от столицата Анкара.

За да отбележи тяхната жертва, районът Казан, където се намира базата, е бил официално преименуван от турските депутати на "Кахраманказан". "Кахраман" на турски означава "герой".

Непосредствено след преврата бяха преименувани редица структури и обществени места. Един от мостовете над Босфора в Истанбул вече се казва "Мост на мъчениците от 15 юли".

За неуспешния опит за преврат в югоизточната ни съседка властите в страната подозират живеещия от години в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен. В края на миналия месец Турция официално поиска неговото екстрадиране от американските власти.

След метежа турските власти редприеха вълна от чистки, за да отстранят всички предполагаеми симпатизанти на Гюлен, който е и основен опозиционер на президента Реджеп Ердоган.

Над 35 хиляди души са арестувани в Турция, а срещу общо 82 хиляди се водят разследвания.

Общо 26 хиляди от разследваните лица са пуснати на свобода "под съдебен контрол".

Продължава издирването на 3907 души по подозрения, че са свързани с преврата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама