Квартал "Капана" в Пловдив-минало срещу бъдеще?

15:52, 26 окт 16 25 736 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Капана“ е превърнат в квартал на творчески индустрии в Пловдив и на фестивалите.



 Днес освен нощните заведения под тепетата тук са съсредоточени магазинчетата за сувенири, но новите и модерните. За мястото на старите майстори и техните занаяти по-младите хора могат да разберат само от имената на някои улици - Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска.



Репортер на Пловдив Topnovini.bg провери дали едно от най-живописните места в града обаче е запазило духа на изминали отдавна времена.



Мястото си в квартал "Капана" са намерили редица ателиета, галерии,  заведения, магазини и авангардни кътчета, които съживяват разнообразие от стилове, характери и методи. Магазинчета за сувенири, бижута, козметика, приложно изкуство са най-многобройни.



Екзотика е домът на плочата, дърворезбарската работилница, ключарски и тапицерски услуги.



Земята в квартала е напоена с потта на стотици майстори, които вече са забравени. Медникарската, папукчийската улица говорят нещо само на старите кореняци пловдивчани, които се топят с всяка изминала година...така както и старите заяти. Днес Моцарт съжителства със спа студио, което се оказва, че се одобрява от много хора



Никой не е против фестивалите и съвременното изкуство, обновяването и модернизацията. Но не е ли добре да се запази и стария дух на кварталат, да се обмисли поне една постоянна изложба със снимки от миналото. Защото това, което виждат сега туристите го има почти във всеки уважаващ себе си европейски град. С какво ще се трогне един холандец, който е от Амстердам и е виждал почти всичко от тук? Със сигурност няма да е от модерните бижута, но дали е виждал наживо как се поправят чадъри, как се обработват кожи, злато или как се тъкат ръчно черги и китеници.

                                 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама