Променят понятието „зелена система“ в Столичната община

18:44, 26 окт 16 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Закона за устройството и застрояването на Столичната община се променя дефиницията на понятието „зелена система“. Това гласят промени в нормативния акт, предложени от правителството, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

В проекта, който е публикуван за обществено обсъждане, е записано, че „зелената система“ е съвкупност от терени, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности за широко обществено ползване.

Те трябва да са реализирани в съответствие с общ и/или подробен устройствен план озеленени площи и предвидените с ОУП озеленени площи в градския и околоградския район, както и териториите за природна защита, защитните гори и земи, рекреационните земи и гори и лесопарковете.

Основните цели на промените са да се опази зелената система на София и да се решат проблемите със застрояването на града. Очаква се да се постигне яснота при устройството и застрояването на общината, да се подобри средата за живеене и да се предотврати прекомерното застрояване, трафикът на автомобили и натоварването с рекламни елементи.

„Инвестиционният натиск в столицата, който принципно има благотворно влияние върху икономиката както на София, така и на страната, налага решаване на въпроси с предела на допустимото натоварване на територията със сгради в различни райони на града, а също така и осигуряване на необходимата за функционирането им инфраструктура със средствата на устройственото планиране“, пише в съобщението.

Чрез законопроектът се отстраняват съществени пропуски, като към устройствените зони и самостоятелни терени на зелената система са добавени терени за бази на зелената система, природни резервати, природни паркове и защитени местности и природни забележителности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама