Бюрата по труда в Исперих и в Кубрат предлагат преференции на работодатели

07:09, 27 окт 16 25 1099 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дирекциите “Бюро по труда” в Исперих и Кубрат провеждат процедури за кандидатстване на работодатели за преференции по програми и насърчителни мерки за заетост и обучение на безработни лица.

От ръководството на бюрото в Исперих уведомяват работодателите от общините Исперих и Самуил, че разполага с финансови средства за сключване на договори за ползване на програми и насърчителни мерки за заетост и обучение по Закона за насърчаване на заетостта през октомври.

Мерки за насърчаване на работодателите, които разкриват работни места и наемат безработни на работа са:

За безработни младежи до 29 г. възраст – свободни средства 14 910 лв.

За същата група младежи с трайни увреждания, вкл. Военноинвалиди, както и младежи от социални заведения, завършили образованието си, свободни средства са 3 784 лв.

За стажуване на безработни лица са предвидени 707 лв.

Свободни средства в размер на 786 лв са за за чиракуване на безработни лица до 29 години с основно или по-ниско образование и без квалификация и осигуряване на суми за наставник.

За безработни лица за обучение чрез работа (дуално обучение) са предвидени 4 913 лева, а за безработни лица на първите 5 работни места, разкрити от работодатели – микропредприятия – 2 366 лв.

Ако работодателите наемат безработни лица с трайно намалена работоспособност на пълно или непълно работно време, свободните средства са 2 434 лв., а за безработни лица – самотсни родители (осиновители) и/или майки (осиновителки) с деца до 5-годишна възраст – 5 146 лв.

За безработни над 55-годишна възраст са отделени 2 464 лв., за продължително безработни 720 лв. и за безработни на „зелени работни места” – 3 623 лв.

По Програма за обучение и заетост на продължително безработни лица –субсидира се наемането на продължително безработни лица от: за работодалети от частния сектор и читалища (Компонент 1) свободните средства са 600 лв.

Дирекция „Бюро по труда” в Исперих разполага и със свободни средства за обучения за професионална квалификация по заявка от работодател, по реда на чл. 63 от ЗНЗ – 3 623 лв.

Дирекция “Бюро по труда”- Кубрат уведомява работодателите от общините Кубрат и Завет, че разполага с финансови средства за сключване на договори за ползване на програми и насърчителни мерки за заетост и обучение по Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) през октомври 2016 г., както следва:

Мерки за насърчаване на работодателите, които разкриват работни места и наемат:  безработни младежи до 29 г. възраст (чл. 36, ал.1) - свободни средства – 11182 лв.; безработни младежи до 29 г. възраст с трайни увреждания, вкл. военноинвалиди, както и младежи от социални заведения, завършили образованието си - свободни средства – 3784 лв.; безработни лица до 29-год. възраст на непълно работно време  - свободни средства – 396,14 лв.; за чиракуване безработни лица до 29 години с основно или по-ниско образование и без квалификация и осигуряване на суми за наставник  - свободни средства – 3196,91 лв.; за стажуване безработни лица, придобили през последните 24 месеца квалификация по професия или по част от професия, изисквана за заеманата длъжност, което няма трудов стаж по тази професия  - свободни средства – 2399 лв.; безработни лица на първите 5 работни места разкрити от работодатели - микропредприятия  - свободни средства – 4731 лв.; безработни лица с трайно намалена работоспособност на пълно или непълно работно време  - свободни средства – 2434 лв.; безработни лица-самотни родители (осиновители) и/или майки (осиновителки) с деца до 5-годишна възраст - свободни средства – 5146 лв.; безработни над 55-годишна възраст  - свободни средства – 4929 лв.; продължително безработни лица - свободни средства – 828.04 лв.;

Програма за обучение и заетост на продължително безработни лица – субсидира се наемането на продължително безработни лица от:  работодатели от частния сектор и читалища (Компонент 1) - свободни средства – 300 лв.

Работодателите могат да подават заявки за свободните работни места и необходимите документи в срок от 7 работни дни от публикуване на обявата на 24 октомври  (в периода от 25 октомври до 2 ноември , включително).

Допълнителна информация може да се получи в Дирекциите ”Бюро по труда” в Исперих и Кубрат.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама