Посвещават форум на 100-годишнината от Първата световна

07:43, 27 окт 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 1 до 4 ноември Военноморският музей във Варна организира Научно-практически форум „Голямата война – сто години по-късно“ по повод 100-годишнината от Първата световна война. Началото му ще постави откриване на изложбата „Художникът на фронта“, в която се представят творби на видни наши художници от първата половина на ХХ век. Картините са създадени от творци, мобилизирани по време на войната, за да пресъздадат на художественото платно епизоди, лица и битки. Произведенията са част от фонда на Националния военноисторически музей и на неговия филиал Военноморския музей.

Посетителите могат да разгледат изложбата в зала „Морски сговор“ от 3 ноември до края на годината в работното време на музея от вторник до събота от 9.30 до 17.30 ч.

Националната научна конференция „България и войната на море“ започва работа в 13 ч. на 1 ноември и ще продължи два дни. На нея ще бъдат представени вижданията на изследователи от различни научни звена по въпроси на отбраната на българските брегове през Първата световна война и отражението й върху политическите, стопанските и обществените процеси на морска България.

На 3 и 4 ноември в два открити урока, подготвени от ученици и преподаватели от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна, ще бъдат представени темите „Участието на Българския военноморски флот в Първата световна война“ и „Първата световна война и българското изкуство“.

Форумът се организира в партньорство с Института за исторически изследвания при БАН, Македонския научен институт, Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуство „Константин Преславски“, ИК „Морски свят – Морски вестник“ и с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама