В област Кърджали осигуриха дърва за огрев, не очакват криза

08:04, 27 окт 16 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В навечерието на новия отоплителен сезон снабдяването на населението с дърва за огрев върви по график, осигурени са необходимите количества дърва по общини и потребностите на всички домакинства по места ще бъдат удовлетворени на 100 процента в област Кърджали, съобщават от Областна администрация.

Заради кризата с доставките в отделни кметства миналата зима, още в края на лятото губернаторът Илия Илиев е изискал информация от Регионалната дирекция по горите в Кърджали и ЮЦДП - Смолян за планираните и изпълнени количества дърва за огрев, предоставяни на физически лица и е получил уверение, че доставките ще бъдат реализирани навреме в заявените обеми.

Към момента на територията на седемте общини са реализирани между 70 и 90 на сто от предвидените. Ангажимент на държавата е да обезпечи местното население с дърва за зимата на преференциални цени и това е направено.

Дървата се предлагат за 38-40 лева на куб.м, в зависимост от плътността, но без право на продажба и препродажба. Извозването им обаче е въпрос на организация от страна на потребителите и на кметовете. До момента всички доставки, които са заплатени, са извършени навреме и риск хората да останат на студено няма.

Осигурена е и възможност при нужда желаещите да добиват иглолистни дърва на символична цена 1 лев за куб.м на корен. Складовете за търговия с дърва също са заредени и опасност от дефицит на пазара няма.

В региона функционират 81 обекта, в които има достатъчни наличности. В тях за периода 1 януари – 26 септември 2016 г са постъпили над 16 хил.куб.м. дърва за огрев, от които 12 хил. куб.м са експедирани. Цената е 160 лв/тон или 70-80лв. на куб.м.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама