„Изкуство по добруджански“ възражда фолклора сред децата

08:13, 27 окт 16 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Деца от четвъртите класове на СОУ „П. Р. Славейков" се включиха в различни увлекателни етно-занимания по проект „Изкуство по добруджански“ и се забавляваха и учиха на родолюбие. Екипът на Уайс Мен Клуб Добрич се бе погрижил да осигури достъп до множеството ателиета в етнографски комплекс „Стария Добрич“. Децата посетиха организирано Историческия музей и се запознаха с историята на родния край от древни времена. Особен интерес предизвикаха множеството керамични фигури от различни периоди на историята на Добруджа. Те посетиха реставраторското ателие където видяха как парченца, открити при археоложки разкопки, придобиват нов живот като музейни експонати.

Децата научиха много за символите на своя роден край, за обичаите, за характерните цветове и материали на изкуството.  От Уайс Мен Клуб Добрич бяха осигурили и глина за работа. Учениците за първи път посетиха Възрожденското училище, където сръчните им ръчички с много старание изваяха делви, вази, кошнички, свещници, бижута по старобългарска техника. Всички си направиха снимки с изработените произведения. По-бързите деца, с натрупан вече опит с пластилина, успяха да изработят по няколко фигури от осигурената глина. За изненада на екипа на организацията, в много от задачите момчетата се оказаха по-сръчни от момичетата. Най-добрите произведения ще бъдат показани на сградата на Общината в рамките на изложба „Изкуство по добруджански“ в края на този месец.   

Целта на дейностите по проекта „Изкуство по добруджански“ е децата да развиват своите умения и чрез интересни за тях занимания да се възроди фолклора на Добруджа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама