Парламентът освободи от ДДС даренията на хранителни стоки

10:27, 27 окт 16 / Политика 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентът облекчи ДДС за храни с изтичащ срок на годност, след като прие на второ четене промените в Закона за данъчното облагане. Инициативата за тези изменения пък бе подета от омбудсмана Мая Манолова. 

Според направените промени от ДДС се освобождават даренията на хранителни стоки в полза на юридически лица с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност, вписани в регистъра и извършващи хранително банкиране, ако стойността на тези дарения за една календарна година е в общ размер на не повече от 0.5 % от годишния оборот на дарителят. Датата на дарението к трябва да е не по-рано от 30 дни преди изтичане на срока на годност или трайност на съответните хранителни стоки.

Хранителното банкиране ще може вече да се извършва само от лица, които са получили разрешение за оператор на хранителна банка. Тези разрешения ще се издават за срок до 5 години. Изпълнителният директор на БАБХ от своя страна ще може да отказва издаване на разрешение, ако заявителят е предодставил неверни данни или документи с невярно съдържание, или не отговаря на условията за издаване на разрешение.

Лицето трябва да разполага със собствени или наети транспортни средства, когато това е необходимо за извършване на дейностите по хранително банкиране. Промените ще влязат в сила от 1 януари 2017 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама