Две жени, избягали от „Ислямска държава“, получиха наградата „Сахаров“

13:28, 27 окт 16 / Свят 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Надя Мурад и Ламия Башар, описали пленничеството си от "Ислямска държава", печелят тазгодишната награда "Сахаров" на Европейския парламент, съобщи групата на АЛДЕ.

Мурад и Башар са от иракско село, което през лятото на 2014 г. бе завладяно от джихадистката групировка. Двете стават част от хилядите жени язиди, взети в плен от терористите и превърнати в сексуални робини. Те успяват да избягат от похитителите си и да разкажат историята на гоненията срещу язидите. Тяхната номинация бе издигната от социалистите и либералите в ЕП.

Ги Верхофстад, лидер на либералния алианс АЛДЕ и бивш премиер на Белгия, заяви, че Башар и Мурад са "вдъхновяващи жени, които са показали невероятна храброст и хуманизъм пред лицето на чудовищна бруталност. Горд съм, че печелят наградата "Сахаров" за 2016 година".

Двете жени си оспорваха наградата с бившия главен редактор на турския вестник "Джумхуриет" Джан Дюндар и с представителя на кримските татари Мустафа Джемилев.

Дюндар бе задържан миналата година, след като вестникът му представи разкрития, че турските разузнавателни служби са доставяли тайно оръжия на бунтовниците в Сирия.

Джемилев е депутат в парламента на Украйна, бивш председател на Меджлиса (събранието на кримските татари) и дисидент от времената на СССР.

Наградата "Сахаров", учредена през 1988 г., почита усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и за основните свободи

Миналата година наградата беше връчена на саудитски блогър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама