Рекорден ръст бележи туризма през 2016

16:00, 27 окт 16 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Единадесет милиона български и чуждестранни туристи се очаква да посетят страната тази година. Очаква се 2016 г. да е рекордна за българския туризъм с ръст от 10.2 - 11 на сто, съобщи на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова, като отбеляза, че това са песимистичните прогнози на ведомството.

Очакванията за следващото лято са също доста положителни, допълни министърът, цитирана от БТА.

Това лято 18 на сто повече са били чуждестранните туристи спрямо същия период на миналата година, като за периода от юни до септември над 5 млн. чуждестранни туристи са посетили страната, с включването на крилата на сезона броят им надхвърля 6.6 млн., което е 17 процента ръст спрямо миналата година.

От януари до септември близо 7 млн. чуждестранни туристи са посетили България, или с 15 на сто повече спрямо същия период на предходната година, като за цялата 2015 г. броят на чужденците, почивали в страната, е 7.1 млн.

До края на годината по песимистични прогнози може да се мине психологическата граница от 8 млн. чуждестранни туристи. Ако се добави към този брой и българите, посетили летните курорти, които са над 2 млн., или 7 на сто повече спрямо периода юни-септември миналата година, а от началото на годината до септември ръстът е около 8 на сто (около 2.9 млн. българи), като до края на годината се очаква те да са около 4 млн. Така броят на българските и чуждестранните туристи за тази година се очаква да достигне общо около 11 млн.

Министър Ангелкова съобщи, че приходите от туризъм за седемте месеца на годината са с ръст от 15 на сто и са в размер 4.7 млрд. лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама