С флашмоб в Разград казаха "Стига!" на безсмислената война по пътищата

16:52, 27 окт 16 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С флашмоб в Разград днес казаха „Стига!” на безсмислената война по пътищата.

Събитието, организирано от Сдружението с нестопанска цел "Да бъдем хора", заедно с група общественици се проведе на площад „Възраждане” и събра десетки млади хора, представители на институции и родители. Сред участниците бе и Анелия Терзиева, майка на Никола, загинал при катастрофа в края на август във Варна. Тя подчерта, че утре се навършват два месеца, откакто безотговорен водач, който карал със 200 км/в час го убил прикатастрофа във Варна. Терзиева заяви, че ако цяла България не се събуди и не даде своите предложения какво трябва да бъде променено  в Закона за движение по пътищата и в Наказцателния кодекс,  младите хора ще продължт да умират по пътищата. Тя представи  и новата инициатива, наречена „Щафета за живот”, която тръгна от Разград. Щафетата ще бъде предавана от областен град на областен град, като навсякъде ще остава по три седмици. През този период във всеки град ще бъде организирана инициатива, свързана с безопасността по пътищата. „Идеята е гражданското общество ръка за ръка, заедно със централната, областната и общинска власт да работи за превенцията и промяната на нужните закони, за да можем заедно да спрем войната по пътищата”, каза Терзиева. Тя символично предаде щафетата за живот на Варна.

От Разград стартира и петицията с искания са законодателни промени, които да спрат войната по пътищата на България. Адвокат Калоян Монев  посочи, че мерките са свързани  основно с младите водачи. Сред предложенията са задължително монтиране на видеорегистратори в колите им и отличителни знаци върху тях, въвеждане на пълна забрана за употреба на алкохол от тяхна страна. Инициаторите на петицията настояват още контрола върху учебните школи,да се въведат задължителни часове по кормуване в кризисни ситуации. „Смятаме, че тези дребни  и малки неща могат да преобърнат ситуацията и да спре тази война по пътищата”, каза Монев. Той призова младите хора, сядайки зад волана да бъдат предпазливи и внимателни, да не забравят, че ще трябва да стигнат здрави, защото някой ги обича. „Считаме, че този ужас по пътищата трябва да спре, за да можем да си изпращаме децата нормално и спокойно на училище и да знаем, че ще се върнат живи и здрави”, допълни Монев.

 

С апел към разумно шофиране към младежите се обърнаха и автомобилните състезатели Красимира Стоянова и Румен Костадинов. Те призоваха младите хора да карат разумно, да не се състезават по пътищата, а за тези, които имат желание да карат с високи скорости да го направят на писти със специални автомобили.

Инициативата беприветствана и от председателя  на  Съюза на българските автомобилисти в Разград Живко Каспаров с идеята тя да бъде чута от най-високите етажи в страната.

Всички участници във флашмоба почетоха с минута мълчание паметта на жертвите от войната по пътищата и поставиха запалени свещи и цветя пред табло със снимки от жестоките катастрофи, станали през последните няколко месеца на територията на областта.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама