Близо 700 родители се включват заедно с децата си в проект за приобщаващо образование в Русе

14:40, 28 окт 16 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 685 на брой декларации за доброволно участие родители на момичета и момчета в предучилищните групи на ДГ „Детелина“, ДГ „Снежанка“, ДГ „Звездица“, ДГ „Зора“, ДГ „Русалка“ и ДГ „Незабравка“ са заявили желанието си да участват заедно със своите деца в дейностите на проекта „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“.

Той се изпълнява от Община Русе като бенефициент на 500 000 лв. по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“. На пресконференция днес бяха представени целите и дейностите, както и екипите за управление, организация и изпълнение на проекта.

Проектът предвижда работа с деца и родители в посока личностно развитие, модерни методи за предучилищна подготовка, иновативни средства и елементи на неформално образование, специално внимание към децата в неравностойно положение и от различни етноси, активна работа с родителите чрез разнообразни форми на интеркултурно образование, изграждане на нови отношения между семейството и образователната система.

Проектът продължава и надгражда въвеждането на модерни учебни практики, повече занимания в природна среда с фокус към еко-образованието и здравословния начин на живот, игри със спортно-туристически, културен и здравен характер. В изпълнението на проекта са включени специалисти от Регионален исторически музей, БЧК, логопеди, кинезитерапевти, детски стоматолог, педиатър и психолог.

Съвместно с родителите се създават комуникационни общности с активност в „Училище по взаимност“ – елемент от дейности за мотивиране на семействата от ромската общност да записват и водят децата си в детската градина, да върнат в детската занималня тези от тях, които са прекъснали да я посещават, както и да помагат за сближаване на децата, учителите и родителите.

Очаква се проектът „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“ да развива интеркултурните компетентности на педагозите и да възпитава отношение към природната среда, иновативно мислене и нестандартна изява на малчуганите от предучилищните групи на съответните детски заведения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама