С тиквени конкурси приключи изложението на тиквата в Разград

16:13, 28 окт 16 25 955 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С тиквени конкурси приключи изложението на тиквата в Разград. Събитието бе организирано за втора поредна година от ръководството на „Общински пазари”. Търговците и посетителите на ценралния пазар имаха възможност да видят днес уникални по размер и форма тикви.

Най-голям интерес представляваха екземплярите на силистренеца Георги Вълев, произведени в градината му в село Калипетрово. Освен най-дългата тиква, която бе с размери 160 см на щанда на стопанина от Силистра можеха да се видят и тикви с най-нестандартни форма, една от които наподобяваше лебед. Вълев обясни, че се занимава с отглеждане на тикви от няколко години. Най-дългите тикви, произведени от него достигат дължина до 2 метра. След Разград Георги Вълев той ще представи своята продукция на изложение в Букурещ.

Грамота за най-тежка тиква, представена на изложението получи Юджел Исмаил от разградското село Мортогоново, чийто екземпляр тежеше 18,300 кг, а най-малката тиква, тежаща само 110 гр. бе на Николета Цонева от Побит камък.

Грамота за най-малък и атрактивен участник с най-малка тиква получи четиригодишната Габриела Георгиева, а за най-добра арт-тиква бе отличена Дочка Иванова за изработения от нея тиква-телефон. Майстор Цвети Терзиева получи грамоти за най-добра арт-тиква, за майсторска изработка на тиквено изушение и за най-деен участник. За участие в изложението грамота получиха и децата от Детско арт студио „Дъга”.

Необикновеният тридневен празник на тиквата в Разград бе организиран от ръководството на „Общински пазари”. През първия ден свои творби, изработени на основата на тиква на централния пазар представиха майсторки от Разград. Сред тиквените експонати бяха медали, рисувани тикви, тиква-телефон и други.  В проявата участваха и децата от Детско арт студио „Дъга“ при Центъра за работа с деца.

Вторият ден посетителите имаха възможност да си вкусят от сладките изкушения от тиква, сготвени от жените от читалището в Побит камък и производители, предлагащи стоката си на пазара. Освен традиционния тиквеник, на кулинарната изложба можеха да се видят и много други вкусотии - маджун от тиква, печена тиква, крем от тиква, домашен нектар от тиква, мъфини, чийзкейк с тиква и други  кулинарни шедьоври.

Управителят на „Общински пазари“ Деяна Колева съобщи, че имат идея да зарадват посетителите на пазара с още няколко интересни събития. Предвижда се след 12 декември да бъде организиран коледен базар, в който могат да участват разградчанки със свои творения, а в седмицата преди Коледа ще има изложение на кулинарни произведения, като един от дните ще е за постни ястия, друг – за месни, а трети – за баници и гьозлеми.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама