Ученици и родители на протест срещу стипендиите за роми, искат оставката на Меглена Кунева

18:59, 28 окт 16 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученици също се включиха в протеста срещу стипендиите за роми, който се проведе днес пред Регионалното управление по образование в Добрич. Те се присъединиха към протестиращите родители, обявили се срещу дискриминацията на българските ученици. Момичетата, които са от СУ „Димитър Талев“ извиха българско хоро и заявиха, че това е техният начин на протест.

„Протестираме заради обещаните стипендии от 30 евро за ромските ученици“,  сподели една от протестиращите. Тя допълни, че са назрели и други проблеми , по които да се говори. „Най-важното е как се случи така, че някакъв частен ромски фонд влиза в сътрудничество с българското Министерство на образованието и науката. Решението, че парите, които отпуска МОН ще отиват сама за учителите, които работят по този проект, не ни удовлетворява. Ние работим, за да обучаваме децата си, те да ходят на училище, да имат нужните учебници, плащаме за частни учители. Намираме начин в тази държава да се борим. Нашите родители са ни изучили. Ние се мъчим да си изучим децата. А, става така, че на ромските деца ще се плаща за учители. Това за мен е в разрез с националната сигурност на държавата“, допълни тя.



Според Яница Атанасова, това, което се случва, е гавра с българските деца. „Първо бяха дискриминирани нашите деца, сега се прави обрат за замазване на положението, като парите да отидат за учители. Това е едва ли не подкуп за това учителите срещу мижави суми да пишат високи оценки на учениците от ромски произход“, допълни тя. Родители обявиха, че се стига дотам да се иска оставката на министър Кунева. „Ако трябва да се искат оставки, цялото ни правителство е за оставки. Те нищо не правят. Стимулират ромите да правят колкото може повече поразии в България и да си стоят вкъщи“, заяви родител.

Майките поискаха среща с началника на Регионалното управление по образование Жоро Тошков. Той бе извън града, но покани протестиращите в понеделник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама