Информационен ден на Програма Достъп до информация се проведе в Разград

07:31, 29 окт 16 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Семинар „Достъп до информация – практики и проблеми” се проведе днес в Разград. Информационният ден бе организиран в рамките на проект „Граждански център в подкрепа на прозрачността в обществения живот”, подкрепен с грант от Фондация "Америка за България".

В семинара се включиха магистрати, представители на регионалната и местна администрация, неправителствени организации и др., които научиха повече за Закона за достъп до обществена информация от Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ, Александър Кашъмов - ръководител на правния екип на ПДИ и Кирил Терзийски.

Кашъмов припомни, че организацията отбеляза преди дни 20 години от създаването си и вече има сериозно присъствие не само в национален, но и в международен план. Той подчерта, че Разград е сред градовете, в които ПДИ има свой координатор от самото създаване на организацията - това е Стела Ковачева. 

Кашъмов представи основните положения в Закона за достъп до обществена информация и измененията му през годините. Той разясни кой има право на информация, от кого може да потърси интересуващата го информация, на какво има право, как и при какви условия може да се използва за свои цели набори от данни, които публичните  институции поддържат.

По време на семинара изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева говори активната прозрачност, а Кирил Терзийски - запроцедурата по предоставяне на информация.

Участниците във форума се запознаха с интересни казуси от съдебната практика, получиха и практически съвети от специалистите по прилагането на Закона за достъп до обществена информация.

На всички участници в информационния ден беше предоставен наръчник за прилагането на Закона за достъп до обществена информация. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама