Сливенският митрополит Иоаникий открива фестивала на църковната музика

08:37, 29 окт 16 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осмият фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов Сливенец” ще се проведе днес от 18 часа и утре от 11 часа в храм „Св. Богородица”. Патронът на фестивала е направил епохална крачка в българската църковно-певческа практика, като издал в средата на XIX век първите църковно-певчески сборници с песнопения на църковнославянски език, които заменят използвания дотогава в богослужението старогръцки език, наложен от гръцкото духовенство, настанило се в България по време на турското робство и унищожило богослужебните ни книги.

Фестивалът ще бъде открит тази вечер от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий. Пръв ще пее хорът-домакин „Добри Чинтулов” при читалище „Зора 1860” под диригентството на академик протопсалт Методий Григоров. След него ще се изяви хор „Христина Морфова” при столичното читалище  „Д-р Петър Берон 1926” с диригент Таня Никлева-Владева. Вечерният концерт ще бъде закрит от камерния смесен хор „Гаудеамус” при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив с диригент доцент Весела Гелева.

В неделя, 30 октомври, от 11 ч., ще се представи Православният хор към Българската православна църква в Берлин (Германия) с диригент Боряна Черети–Величкова. Хорът е съставен от българи, руснаци, украинци, германци и др. Последен на концертния подиум ще застане Софийският камерен хор „Васил Арнаудов” с диригент професор Теодора Павлович.

По предварителни заявки в тазгодишния фестивал ще участват изтъкнати и силни хорове. Съгласно статута на фестивала в репертоара на всеки хор е включена новонаписана църковно-хорова творба на съвременен български език. На проявата ще присъстват авторите на тези творби – композиторите Стоян Бабеков и свещ. Александър Лашков, както и музиковедката Мануела Манчева от БНР. Вход – свободен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама